Informatii despre gonartroza

GONARTROZA, numita si artroza genunchiului, este un proces degenerativ, de degradare, care are loc la nivelul articulatiei genunchiului. Daca vorbim despre artroza in general, putem spune ca aceasta e cea mai frecventa boala articulara si ca ea debuteaza asimptomatic (fara simptome) inca din al doilea sau al treilea deceniu de viata. De atunci se dezvolta constant, si daca articulatiilor nu li se acorda suficienta atentie, sau daca sunt suprasolicitate, la un moment dat artroza devine simptomatica, aparand senzatia de durere si odata cu ea toate celelate semne si simptome care compun complexul specific GONARTROZEI.

Barbatii si femeile sunt afectati in egala masura de GONARTROZA, dar statistic vorbind boala pare sa debuteze mai repede la barbati, probabil datorita specificului muncii lor si suprasolicitarii la care sunt supuse articulatiile. Ca un element de curiozitate, artroza era prezenta si la animalele preistorice: dinozauri, amfibii, pesti, pasari, ursi.

Cum se manifesta GONARTROZA

Una dintre principalele componente ale articulatiei genunchiului este cartilajul hialin. Acesta este un strat de protectie compus in proportie de 95% din apa si matrice cartilaginoasa extracelulara, iar restul de 5% din condrocite (un tip special de celule).

In timpul functionarii normale a articulatiei genunchiului, atunci cand asupra articulatiei se exercita o anumite presiune, cartilajul hialin elibereaza apa pe care o contine in spatiul intraarticular si in capilarele si venulele din vecinatatea sa, iar cand acea presiune inceteaza, cartilajul hialin reabsoarbe apa pe care a eliberat-o, se hiperhidrateaza si cu aceasta ocazie absoarbe si substantele nutritive de care are nevoie pentru a se hrani.

Procesele de degradare a articulatiei genunchiului pot sa apara atunci cand este supusa la eforturi mai mari decat poate ea sa suporte, cum ar fi:

  • statul mult in picioare
  • mersul exagerat de mult pe jos
  • purtarea unor greutati mari in maini sau pe spate
  • supraponderea, obezitatea
  • unele traumatismele (cazaturi, lovituri, accidente)

Toate aceste activitati nu pot fi total evitate deoarece sunt activitati cotidiene, normale. Daca se fac excese in ceea ce priveste activitatile enumerate mai sus, se poate ajunge in situatia ca la nivelul cartilajului sa apara discontinuitati, intreruperi, eroziuni, neregularitati pe suprafata sa, care avanseaza continuu si se ajunge la ulceratii si la pierderea completa a cartilajului in anumite zone ale articulatiei. Pur si simplu apar zone in care osul e complet dezvelit de cartilajul hialin, asa cum se vede si din imaginile prezentate.

Portiuni din cartilajul hialin modificat de boala se rup si plutesc liber in interiorul articulatiei genunchiului, aparand asa numitii “soareci intraarticulari“, care afecteaza buna functionare a articulatiei, provocand dureri mari si foarte mari. De asemenea duc la scaderea mobilitatii articulatiei, mergand uneori pana la imobilizarea completa si blocarea articulatiei.

Iata cat e de important principiul pe care eu insist foarte mult (pe baza experientei si observatiilor pe care le-am facut), si anume acela ca o boala (in acest caz gonartroza sau artroza genunchiului) sa fie tratata cat mai repede posibil, deoarece in aceste conditii probabilitatea ca articulatia sa fie recuperata complet creste foarte mult. Exista in statisticile mele persoane care au venit la timp si s-au tratat corect iar de 7 - 10 ani, nu mai au nimic si duc o viata absolut normala.

Ce simptome apar in GONARTROZA?

La inceput apar niste sunete, niste pocnituri la nivelul articulatiei genunchiului, numite cracmente, care reprezinta primul semnal de alarma ca articulatia sufera si ca urmeaza sa sufere tot mai mult. In timp apar durerile, care devin tot mai mari si mai suparatoare, articulatia poate deveni sensibila sau foarte sensibila la palpare, la atingere. Durerile pot iradia si la distanta, in sus sau in jos fata de articulatia genunchiului.

Daca boala nu e tratata, ea avanseaza si pe masura ce se pierde din cartilajul articular, ligamentele din jur devin mai laxe, mai slabe si articulatia devine mai instabila. In aceasta etapa apare senzatia ca genunchiul “scapa“. In etapele urmatoare cartilajul continua sa se degradeze si se ajunge ca anumite fragmente de cartilaj afectate de boala (numite soareci intraarticulari), sa se rupa si sa pluteasca in interiorul articulatiei. Prin aceasta articulatia devine mai dureroasa, mai rigida, ajungandu-se in unele cazuri pana la blocarea articulatiei genunchiului.

Diagnosticul gonartrozei

O metoda excelenta de diagnostic folosita in centrul nostru medical este termografia. Pe langa faptul ca nu iradiaza, aceasta mai prezinta un avantaj foarte important: depisteaza aparitia gonartrozei cu mult timp inainte ca boala sa se manifeste simptomatic, ceea ce reprezinta un avantaj enorm in tratament.

Gonartroza inainte de tratament:

Gonartroza dupa tratament:

GONARTROZA ar putea fi tratată “în faşă“ şi nu s-ar ajunge la tragediile pe care le-am vazut traite de unii pacienti. Boala poate fi tratata inca din prima faza si ar fi un lucru foarte bun daca persoana suspecta de gonartroza ar accepta sa faca un tratament cand inca din momentul in care nu are dureri. De ce spun acest lucru? Pentru ca am avut cazuri de pacienti care s-au prezentat la o scanare termografica pentru o cu totul alta problema decat gonartroza si in momentul in care am efectuat scanarea generala, TERMOGRAFUL mi-a aratat ca persoana respectiva are un risc crescut sa dezvolte o gonartroza.
Eu l-am intrebat daca are dureri si i-am atras atentia asupra a ceea ce se intampla, i-am propus un tratament preventiv, dar pentru ca el inca nu avea dureri, nu s-a tratat, considerand ca are alte prioritati. Dupa un an a venit si mi-a spus: "Acum un an am fost la dumneavoastra si m-ati intrebat daca ma doare genunchiul si v-am spus ca nu. Ei, acum ma doare. De unde ati stiut?"

De unde? Nu am puterea de a ghici viitorul, ci ma bazez pe rezultatele indicate de TERMOGRAFUL medical care imi arata cu mult timp inainte ca undeva in organism urmeaza sa se dezvolte un process patologic.

Tatamentul gonartrozei

Sansa cu adevarat reala a unei articulatii atinse de artroza e ca tratamentul sa se inceapa de foarte timpuriu, cand recuperarea medicala poate fi completa. Dar pentru aceasta trebuie sa va prezentati la medic imediat ce aveti primele semne. Chiar si atunci, cand apar primele simptome, deja procesul de degradare este destul de avansat. Ideal ar fi ca sa facem cate o scanare termografica macar o data pe an, cand inca ne consideram sanatosi, si daca ni se spune ca urmeaza sa facem o gonartroza, sa facem imediat un tratament preventiv.

IMPORTANT DE RETINUT:
Singura metoda prin care se poate obtine calmarea durerii in mod real (si nu doar pe durata efectuarii tratamentului), si de fapt singura cale prin care se obtine ameliorarea miscarii pana la redobandirea in intregime a libertatii de deplasare, este cea prin care se reuseste regenerarea cartilajului articular distrus. Aceasta regenerare nu este posibila prin simple sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, asa cum sustin unii terapeuti. Aceste metode sunt eficiente in vindecarea gonartrozei insa nu sunt suficiente.

In cadrul centrului medical MEDREFLEX LINE am dezvoltat o metoda foarte eficienta de tratament. Se fac sedinte complexe de recuperare medicala, in care la inceput se pregateste terenul prin proceduri speciale de reflexoterapie, masaj medical si kinetoterapie facute de specialistii nostri in masaj si kinetoerapie, dupa care urmeaza executarea unor infiltratii intraarticulare si periarticulare, cu remedii naturiste, homeopate prin tehnica numita mezoterapie. Aceste infiltratii au efect de regenerare a cartilajului articular.

Procedurile de kinetoterapie in recuperarea pacientilor care sufera de gonartroza au ca prim obiectiv reeducarea muschiului cvadriceps. In cazul gonartrozei se produce o atrofie a cvadricepsului si astfel se ajunge la scaderea si apoi la limitarea mobilitatii. Imediat dupa reducerea durerilor si inflamatiei se poate trece la reeducarea muschiului cvadriceps. Se recomanda o reeducare blanda si progresiva. Prin aceasta prelucrare se poate ajunge la disparitia durerilor din timpul mersului si de la urcatul scarilor. In functie de situatia data ( genu varum, genu valgum ) atentia se indreapta si spre alte grupe musculare.

Rezultatele obtinute prin aceasta metoda de tratament sunt foarte bune. Persoane care inainte nu se puteau ridica din pat, acum pot umbla pe strada si se bucura de farmecul si bucuriile unei vieti normale. Doar cei care au suferit de GONARTROZA o perioada mai scurta sau mai lunga, care nu au putut sa mearga sau cei care au reusit sa se deplaseze cu mari eforturi pot sa inteleaga ca mersul normal este un mare dar de la natura.

De aceea, sfatul nostru este sa nu amanati prezentarea la medic, sa faceti din timp o scanare termografica si un tratament corespunzator, deoarece aplicand un tratament corect la timpul potrivit se pot obtine efecte spectaculoase. Chiar si in cazurile avansate si foarte avansate ale GONARTROZEI, recuperarea medicala prin metoda aplicata in centrul nostru medical e posibila, dar e mai anevoioasa, din cauza distrugerii masive a cartilajului, iar suferinta dumneavoastra este mai mare.

Nu trebuie sa disperati, trebuie doar sa stiti ca recuperarea e posibila si daca vreti cu adevarat sa va vindecati si faceti un tratament corect si pe toata durata recomandata de medic pentru stadiul in care se afla boala dumneavoastra, veti putea sa reveniti la o viata normala.

Ce spun pacientii nostri?

Am inclus in pagina de prezentare a gonartrozei un scurt clip video in care o pacienta a centrului nostru medical explica ce efecte a avut pentru dansa tratamentul naturist aplicat in cadrul centrului medical Medreflex Line si cum se simte acum, dupa tratament:

Numarul de sedinte de recuperare medicala se stabileste in urma scanarii termografice. Totodata, prin metoda termografiei avem posibilitatea sa urmarim de la o sedinta la alta de tratament ce efecte are tratamentul aplicat. Sedintele respective de tratament se desfasoara la inceput zilnic, in numarul recomandat de medic, dupa care se trece la sedinte de intretinere, facute in ritmul de una pe saptamana, pentru ca procesul de regenerate sa continue un timp cat mai lung si in final sa se obtina rezultatul dorit, recuperarea totala.

Dr. Petre Muresan
Centrul medical Medreflex Line - Cluj Napoca